Startenindebinnenstad.nl voor de beste start in Deventer

Dinsdag 15 maart 2022

Ondernemers die zich willen vestigen in de binnenstad van Deventer de beste start geven. Dat is het doel van het initiatief Startenindebinnenstad.nl. De gemeente Deventer, Stichting Deventer Binnenstadsmanagement (SDBM) en Ondernemershuis Deventer bieden hierbij ondernemers hulp van idee tot kansrijke start van een winkel of horecazaak in de binnenstad. Ondernemers moeten duurzaam en kwalitatief goed zijn om succesvol te worden en te blijven.

“Startenindebinnenstad.nl is het startpunt van ondernemers om hun droom in onze mooie historische binnenstad ook daadwerkelijk te realiseren en te laten uitgroeien tot een gezonde onderneming”, vertelt binnenstadmanager Peter Brouwer. “We helpen met alles wat erbij komt kijken om een onderneming op te zetten. Van het vinden van een locatie tot begeleiden bij een businessplan, van vergunningsaanvraag tot het zoeken naar geschikte financiers.” Het Startteam bestaat uit vertegenwoordigers van SDBM, Ondernemershuis Deventer en de gemeente Deventer.


Het Startteam helpt ook met het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden. “Want, een creatief concept bedenken is één, een succesvolle onderneming runnen is twee”, vult Alfred Liefers van Ondernemershuis Deventer aan.  “Veel mensen weten niet hoeveel er komt kijken bij het starten van je eigen zaak. Je moet echt een schaap met vijf poten zijn en kunnen concurreren met de grotere winkelketens. Ze zijn daar 24 uur per dag, zeven dagen per week mee bezig. Fysiek en online. Door hen hierbij actief te ondersteunen willen we meer zelfstandige ondernemers aantrekken en behouden.”

Stadsarrangement
Startenindebinnenstad.nl is ontstaan als antwoord om de concurrentiekracht van de Deventer binnenstad te verstevigen en leegstand tegen te gaan. “We hebben een verrassend aanbod van winkels, horeca en cultuur, waarmee we ons onderscheiden van andere steden. Dat gaat niet vanzelf, daar moet je in investeren”, licht  Raymond Schuurman, senior beleidsadviseur Economie van de gemeente Deventer, de samenwerking toe. “Dankzij een subsidie uit het Stadsarrangement van de provincie Overijssel kunnen we samen optrekken om onze concurrentiekracht te vergroten.”

Die concurrentiekracht is ontzettend belangrijk weet Peter Brouwer. “Je moet kijken hoe we ondernemers kunnen enthousiasmeren om te starten in onze binnenstad. We willen een grote toestroom van bezoekers die het een feestje vinden om te recreëren in onze binnenstad, daarin spelen zelfstandige ondernemers met hun unieke concepten een cruciale rol. Om deze ondernemers naar onze mooie binnenstad te trekken, bieden we startende ondernemers begeleiding van experts.”

Duurzame groei            
Om daadwerkelijk die droom om te ondernemen in de binnenstad waar te maken, zijn er mensen nodig die in feite de ondernemer bij de hand gaat pakken op verschillende facetten. Waar zit je kwaliteit als ondernemer, hoe maak je een ondernemersplan, hoe kom je aan financiering, wat is de juiste locatie, welke vergunning heb je nodig? De partners van Startenindebinnenstad.nl kunnen antwoord geven op deze vragen. Soms al binnen 10 minuten. “We leggen direct de juiste lijntjes.” Liefers: “Hiermee willen we enerzijds ondernemers de beste start geven en anderzijds ook het slaginspercentage verhogen en verloop tegengaan. Niet alleen het aantal ondernemingen, maar ook de kwaliteit van het aanbod is hierbij belangrijk. We zijn er daarom ook voor de ondernemers die al gevestigd zijn en duurzaam willen doorgroeien.”